Het is iets waar menigeen aan het begin van de week al met enthousiasme naar uitkijkt: de borrel. Logisch ook, even ontspannen, weg van de chaos en drukte van alle dag en bovendien een en al gezelligheid.

Borrelen begint steeds meer aan populariteit te winnen en dat maakt dat velen van ons er met plezier naar uit kijken. We gingen op zoek naar fervente borrelaars in onze hoofdstad en vroegen aan hen wat zij nou echt uniek vinden aan een goede borrel.

Zoveel mensen, zoveel wensen, maar een borrel is een must

Het mooie is dat iedereen bij de vraag ‘wat vind je belangrijk aan een borrel en wat maakt een borrel uniek?’, duidelijk laat merken dat ze een borrel graag op hun planning zien staan. Er wordt enthousiast gereageerd bij het idee en na afloop wanneer blijkt dat een borrel geslaagd was. Toch heeft iedereen zo z’n eigen visie over hoe een borrel eraan toe hoort te gaan en waar een borrel voor staat.

Wij van MAN MAN houden natuurlijk ook van een hoop gezelligheid op z’n tijd, maar zijn tegelijkertijd erg benieuwd naar andermans visie op ‘de borrel’. Daarom gingen we op onderzoek uit en vroegen we een handjevol Amsterdammers op hun visie op de borrel en wat deze zo uniek maakt.

Wanneer is het tijd om te proosten voor jou?

Als je iets bereikt hebt. Er is een verschil tussen werk-gerelateerd of privé. Op een vrijdag vind ik het heel leuk om te proosten. Je sluit de week af, maar je kijkt ook naar hoe je de nieuwe week gaat beginnen. Je neemt ideeën mee het weekend in, die laat je bezinken en op maandag ga je ermee aan de slag. Met vrienden proost ik om de vriendschap te vieren, omdat dat helemaal niet zo vanzelfsprekend hoeft te zijn. Het gaat om het samenzijn. Ja, dat zijn de momenten waarop ik proost.

-Wat is voor jou het volgende moment waarvan je zegt, ‘ja nu mag ik weer proosten’?
Meestal is dat voor mezelf wanneer dingen lukken – als iets slaagt. Een project op het werk of een doelstelling die ik behaald heb. Als een klus is binnengehaald of een meeting ging goed, dat is reden op te proosten.

-Dus alle successen, klein of groot, moeten gevierd worden?
Ja absoluut, alle successen. Klein of groot. Het is niet zo dat een kleiner succes minder uitbundig gevierd hoeft te worden. Uiteindelijk leidt ook dat succes tot een stap naar iets groters. Het hoeft niet met anderen of met een specifieke hoeveel alcohol – het moet kwalitatief zijn. Of dat de soort drank is, of de mensen om je heen – zolang het maar klopt.

-Je geeft aan, het vrijdagmoment is belangrijk, wat is dat nog? Wat mag niet ontbreken op een borrel?

Lekker klein eten. Ik ben helemaal geen fan van grote maaltijden. Ik ben denk ik sowieso meer een drinker dan een eter, maar als het goed is dan ben ik tevreden. Lekkere kleine hapjes kan ik dan wel weer heel erg waarderen.

Zoals ik al zei – zolang het goed is, dan hoor je mij niet klagen. Ik was bijvoorbeeld zondag op een borrel waar ze Spaanse ham en Gazpacho serveerden. Dat vind ik fantastisch – het is net iets anders dan wat je gewend bent en dat maakt een borrel toch meteen aantrekkelijk. De drempel om er te genieten én lang te blijven hangen is dan stukken lager.